Mullon ollu taas lukuputki päällä. Kävin kirijastos lomani alakupäivinä ja oon huamannu ennenki, jotta putki jää päälle. Mä vain lujen ja lujen. Aivan pakolliset kuviot tuloo teheryksi välillä, mutta taas kirija hyäkkää sylihin ja mä ahamin sen sisältöä niin kauan ku sitä piisaa. Ennen tavattihin sanua, jotta se on laiska, joka vain istuu ja lukoo. No, mä tunnustan aivan rehellisesti, jotta mä oon ollu laiska. Mun miälestä lomalla saakin olla.

Mä laihnasin sellaasen kirijan, jonka tekijää haastateltihin televisios täs kevähällä, tais olla joku seittemäs taivas sen ohojelman nimi. Kirija sinänsä oli ihan hyvä, mutta se, mistä se kertoo, oli maailiman turhuuksien tyyssijasta ja siitä kuinka "rahalla saa ja hevoosella pääsöö" tai kun "ei oo köyhä eikä kipiä" ja mitä niitä sanontoja onkaan... Kirijan nimi on Huimaavat korot ja tekijä Mirja Tervo, joka on ollu töis nyyjorkis ylellises kenkäkaupas eli kenkäsalongis, johona halavimmat koroot maksoo 500 rollaria. Kirijaalija kertoo etnologina osallistuvan havaannoinnin menetelmänä luksuskenkäputiikin kulissiista ja siitä arjesta, johonka kuuluu niin hianostunehet parfyymit ku sukkamehut ja liikavarpahatkin.

Ote kirjijan takakannen sisältä: " Kaksi rikasta asiakastani kokeili kenkiä. Toinen ei ollut varma eräästä kenkäparista. Ystävä kysyi: >Tarvitsetko niitä?> Vastaus oli: >En, mutta haluan ostaa tänään jotakin.>"

Mä en koko kirijan juanta tähän meinaa kirijoottaa, jos joku haluaa sukeltaa hetkeksi luksuselämän pyärteisihin ja lukia itte tuan teoksen, mutta joitakin kohtia mun teköö miäli teille valaasta. Se salonki oli meleko uus, avattihin  elokuus 2007. Sen varastoos oli 100 00 kenkäparia, ei mikään piäni putiikki. Myyjiä palakattihin yli tuhannesta hakijasta parahaat 36 kappalesta, tämä Mirija mukahanlukien. Myyjät sai kuukauren mittaasen kenkäyliopiston koulutuksen kenkien anatomiasta ja fysiologiasta, asiakaspalavelusta ja kassakonehen käytöstä. Tiätysti tyän mukana tuli opittua kaikki kirijoottamattomatkin säännöt, kuten olla puhumatta asiakkaalle, jota joku muu auttaa.

Rikkahat amerikkalaaset ostaa kenkiä niin ku me honkonkilaasia t-paitoja. Ne käy salongis joka vellin väli niin ku me ruakakaupas. Kenkäsesonkien vaihtues muutaman tonnin (taalaa) kenkäsaalis ei oo mitään. Ja monesti pappa petaalaa. Frouvat tuaa miähensä fölijys vain sen takia, jotta niillä on paksu lompsa täynnä erilaasia luattokorttia.  Yks tapaus jäi miälehen, ku salongin soffalla oli nuakkunu miäs kauan aikaa. Joku myyjä oli jo käyny kattomas, jotta hengittääkö se ollenkaan enää. Se oli nukkunu. Viiren tunnin päästä vaimo oli tullu monen kenkälaatikon kans ja sanonu, jotta mennähän kassalle.

Haastavampia asiakkaita on ne, jokka ei oo yhtään siistiytyny kenkäostoksille lähtiesnänsä. Voi vain kuvitella erilaasten ihimiskehon ja teknologian tuattamien aromien muorostamaa "hajuauraa" , joka leijailoo ilimavirran mukana koko hianos salongis asiakasta seuraten. Voi myyjä parkoja. Hianooskin ihimisis on epähygieenisiä yksilöötä.

"99 rosenttia korkokenkiä käyttävistä  kävelöö jalloolla, joiren luut ei oo alakuperääsillä paikoollansa. Ku jalakaterä muistuttaa ortoroksikirkon tornia, nainen toivoo, jotta olis jättäny korkokengillä humppaamisen vähemmälle," sanoo kirijaalija. Joiskin kengis on sellaaset koroot, jottei niitä pysty pitämähän ku istues. Mutta mitä ei nainen kärsisi kauneuren tähären. Mitä siitä vaikka vaivaasenluut ja vääntynehet varpahat vaivaa tulevaasuures. Kuka sitä nuarena murehtii.

Tuan lukukokemuksen jäläkehen mä taas kerran ajattelin, jotta mitä se hyäryttää piänen ihimisen yrittää piänentää kulutusta ja säästää tätä maapalloa saastumiselta ja ylikuarmittumasta jättisihin, ku jokku ökyrikkahat paasaa menemähän kaksin käsin rahaa järjettömähän tavarojen kulutuksehen ja luksuselämänsä pönkittämisehen. Mitä hyäryttää käyrä kirpparilla ja kiarrättää ja tuunata vanhasta uutta. Mitä hyäryttää käyttää kenkäpari loppuhun ja ostaa sitte vasta uusi. Mitä hyäryttää... Turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta...

Heti perähän mä lujin sitte toisenlaasta kirijallisuutta: Oksasen Sohovin Puhuristuksen ja Nuation Epun Koston. Tuli vähä erilaanen viilis. Kummakki oli omalla laillansa hyviä ja mukavia lomalukemisia tuan turhuuren markkinooren jäläkehen.