Kuuntelin täs yks päivä rariosta jonkun pakinatyylisesti juteltua tarinaa. Aiheena oli lähimatkaalu. Se miäs tarkootti sitä, jotta ku meillon aina kauhia hinku lähtiä kuitsevan nevarahan lomaalemahan. Mitä kauemmas sen paree loma, muka. Sen miälestä pitääs suasia oman paikan ja lähialuehien erilaasia pyyryksiä. Hyväs lykys me ei tiäretä eres mitä kaikkia maharollisuuksia oma tai naapurikunta tarijuaa.

Kun tuloo mualta viarahia ja ne haluaa käyrä kattomas sen paikan nähtävyyret, silloon vasta lähäretähän vähä pitkin hampahin näyttämähän niitä viarahille, ja aivan hävetähän ku ei oikein tiäräkkään kertua niistä, hyvä jos eres löytää navikaattorinkaa opastamana perille.

Se pakinoottija kerkes siinä lyhkääses aijas selostaa monen paikkakunnan kattomisen arvooset tapahtumat ja nähtävyyret. Harmi, ku tua muisti on niin lyhyyt etten enää muista niistä yhtäkää. Voisin täs ny niinku korvikkeeksi mainaasta tästä läheltä muutaman malliksi.

Meillon arvokas vanha kivikirkko ja sen viäres museo (kuinka moni kuntalaanen on käyny?) ja kotiseututaloo, 1700-luvun markkinat on 7.-8.8. niin jotta tervetulua vain kauempaakin. Napues on nimensä mukaanen taistelupaikka muistomerkkiinensä. Orismalas on Leväluhuran uhrilähres. Orisberis on komia kappeli ja kahavila, on uimarantaa ja leirintäaluesta, mökkiä ja tanssipaikkojakin löytyy kaksin kappalehin. Kyrönjokia voi ihaalla molemminpualin ja kiärrellä eri siltojen kautta naapurikunnakki samalla.

Joka pitäjäs melekeen on tiäkirkko, johona on ovet auki ja mones oppahatki paikalla. Jottei tartte teherä niin ku nimeltämainitsematoon porukka kerran, jotta kattotahan kirkot päältä ja kapakat sisältä. Täälä ei oo sitä vaaraa, jotta kapakkahan osuus. Ainuas pupis ei oo palijo kattomista.

Mun tuli sitä ohojelmaa kuunnelles miälehen, jotta vois ottaa aina yhyren naapurikunnan ja tutustua siihen vähä paremmin (näkis vaa ja kuulis kolinan) ja ku ne naapurit olis koluttu, vois reviiriä laajentaa aina vain kauemmas. Tulishan se kaukomatkaalukin voorollansa kohorallensa. Tiärä koska siälä timpuktus sitte olis, mutta haaveeta pitää aina olla. Suamalaanen voittaa aina, sanoo mainoskin. Tästä linkistä saat lisätiatua: www.isokyro.fi