Tänä talavena ei olsi tarvinnu pakastinta pitää päällä sisätiloos ollenkaa. Ku olis hoksannu pökätä huurrekaapin ovipiälehen pihapualelle, olis säästäny sähkyä monta vattia. En muista tällaasta pakkastalavia ollehen elämäni aikana, mutta ei mulla häävi muisti ookkaa.

Jäi kesällä pakastin sulattamatta, ku mansikka-aika pukkas päälle. Kuinka ollakkaa tänä aamuna mä sain päähäni, jotta ny se on sulatettava, ku saa nostaa siällön oven taa pihalle eikä tartte pelijätä niiren sulamista ennen aikojansa. Lykkäsin kuumavesikippoja pakastekaappihin sulamisen jouruttamiseksi. Kivasti ne jääklimpit heläjää hyllyjä vasten purotesnansa alahappäin.

Suamineito on ollu tänä talavena melekoosesti syväjäärytetys tilas. Meillä piti olla koulujenväliset hiihtokilipaalut eileen lauantakina, mutta peruahan ne piti. Olsimma ollu otsikoos, jos olsimma pannu kakarat sivakoomahan pakastuslämpötilahan.

Pirimmä sitten sellaasen lyhkääsen tupapäivän. Joka luakka teki mitä halusivat. Me muavaaltihin eka tunti. Se oli oppilahista mukavaa. Sanoosinko terapeuttista. Käsillä värkkäminenhän on torettu olevan sellaasta.

Laskiaastiistakina oli laskiaasriaha. Se oli tarkootettu koko kylälle ja kovasti oli väkiä liikkehellä pakkaasesta hualimata. Joka luakalla oli oma vastuualuehensa hoirettavana. Oli liikentehen ohojausta, ohojelman järjestämistä, kahavitusta, kokon laittua, makkaran ja karkin myyntiä jne. Meirän luakalla oli hommana järjestää arpajaaset.

Sanoosin, jotta suurin homma koko riahas. Arpavoitot kerättihin oppilahien kotoväjeltä ja ne eri yrityksiltä kerijäämällä. Ne piti numeroora ja listata arparinkulan värin ja koorikirijaamen mukahan. Pirettihin vanhempien kans talakooilta, jotta saimma homman tehtyä. Sitte tarvittihin voittoja jakamahan muutama äitee. Arpoja myivät oppilaspari aina yhyren vanhemman kans. Tuhat arpaa meni tunnis ku kuumille kiville. Parahiten tuatti arvat, kahavitus ja karkkien myynti. Niillä rahoolla me pääsemmä koko koulu Parralle laskettelemahan ja hiihtämähän ens kuun pualella. Muuten pitääs kerätä rahat oppilahilta tai olla menemätä.

Ohojelmana oli ainakin saappahanheittua, moottorikelekka- ja poniajelua, pulukkakilipaalua, köyrenvetua ja paloautohon tutustumista, niin ja ankkastukkirinkelin painon arvaamista. Keittäjä oli leiponu valtavan pullapitkon, jonka se käärii rinkulaksi. Se painoo 2480 g ja lähimmäksi arvannu erehtyy vain 10 g.  Minen keriinny siältä arpavoittojen jaosta mihkää enkä keriinny ostaa yhtäkää arpakaa, sellaanen haipakka oli koko aijan. Ny saa hetken hengähtää ja viikon päästä alakaa loma.

Ny pitää mennä kuivaamahan se sulanu pakastin ja inventoora sinne pantava sisältö, joka toivon mukahan on viälä siälä ovipiäles. On ne kylymälaukuus, jottei naapurin kissat  tai harakat  pääse varkahisihin.