Vilukissi heitti haasteella, johona pitää kertua viirestä (5) ittelle tärkiästä kirijasta tai peräti parhaasta kirjijasta. Sehän ON maharotoon tehtävä! Ei maailimas oo vain viittä hyvää kirijaa. Apu-u-u-u-va!

No, yritetähän ny sitte muistella niitä, jokka on jääny jollaki lailla erityysesti miälehe.

1. Nuarempana tuli luettua Margaret Mitchellin Tuulen viemää. Se oli sitä romantiikan kaipuuta tai mitä lie... Scarlet O`hara ja Rhett Butler... aah. Elokuvaki tuli kattottua monehenki kertaha, muttei se enää aikuusempana sävähdyttäny samalla lailla.

2. Jos pysytähä romanttisella linijalla niin Colleen Mc Culloughin Okalinnut sai syränalas kummaa kutinaa aikaha. No, siitä lajista nua kaks saa piisata.

3. Jääkauren aikaasesta esihistoriallisesta Euroopasta kertova Maan lapset -kirjasarja on tosi vaikuttava. Jean M. Untinen-Auel (suomalaista sukujuurta oleva USAlainen kirjailija) kuvaa hyvin asiantuntevasti sen ajan elämää. Suameksi on ilimestyny ainaki: Luolakarhun klaani (1981), Hevosten laakso (1982), Mammutin metsästäjät (1988). Tasangon vaeltajat (1990) ja Luolien suojatit (2002). Siinä olis jo ne viis hyvää...

4. Henkilöhistariasta on jääny miälehe suamalaasen kenraali Gustav Hägglundin  Leijona ja kyyhky (2006). Viisas miäs!

5.Oma lukunsa on Antoine De Saint-Exuperyn Pikku Prinssi.

Viälä pitää mainita sellaaset ku Jean Sasson: Prinsessa Sultana ja saman tekijän Prinsessan tyttäret, jotka kertoo saudi-arabialaisten naisten alistetusta elämästä. Torey Hayden Tiikerinlapsi ja muutkin hänen tuotoksensa. T.Hayden on erityisopettaja ja todella vaikeiden lasten kanssa töitä tehnyt ammattilainen.

Sitten vielä yksi kirja, joka jätti koiraihmisen sieluun pysyvän jäljen, nimittäin Gavriil Trojepolskin Bim Mustakorva. Se on kertomus koirasta, viisaasta, kiltistä, ja ihmisistä - hyvistä ja pahoista - joita Bim vaelluksellaan näki ja koki. Tästäkin on tehty elokuva, joka tuli TV:stä muutamia vuosia sitten.

Niinku sanoon, ON täysin maharotoonta sanua vain viis hyvää kirijaa. Voi olla, notten viälä eres oo lukenu niitä viittä parahinta tai mulle tärkiintä. Jos Luaja suo elinpäiviä, niiton viälä lukemata monia, monia...

Mä haastan tähän kaikki, jokka käy lukemas mun blogia!  Hymy

Kirjoota kommentti ja kerro sun miälikirja(t)!