Suamen kevät on oikullinen, nykki on lumi maas, vaikon jo huhtikuun pualiväli ohitettu. Muistan kevään 1980, olin valamistumas ekahan ammattihini ltoksi ja teimmä opintomatkan Unkarihin toukokuun loppupualella. Suurin osa lähti Oulusta junalla ja me ulukopaikkakuntalaaset hyppäsimmä väliltä kyyttihi. Helsingis tutustuumma eduskuntahan, ku mun kurssilla oli Ahteen Hilkka ja Matti oli silloon kansanedustaja.

Budabestis oltihi alkuviikko ja siälä mä opiin kulukemaha metrolla. Me seilasimma asemien väliä ja kävimmä soppaalemas. Se oli heleppoa jopa maalaasflikoolle. Linja-autolla siirryymmä sitte Balaton-järven tuntumaha ja teimmä tutustumiskäyntiä lähiympäristöhö.

Ja ku eteläs - Suamesta kattoen - ollaha, aurinkoa pitää saara ottaa. Ja eiku bikinit päälle ja rannalle. Tuuli oli aika vilipoosta ja tuskin lämpötilakaan oli palijo yli 15, mutta sitkiästi yritimmä grillata ittiämmä. Teimmä niistä lepolasseesta tuulisuajat ympärillemmä, mutta kyllä me kananlihalla taisimma silti olla koko sakki. Uimas ei tainnu kukaan tarijeta käyrä.

Paikalliset kuluki siitä ohitte talaviverhat päällä ja kattoovat pitkää meitä hulluja suamalaasia. Muistan yhyrenki kelsiturkkisen ukon, joka kattoo pää kiaros ja hyvä oli ettei puuhun törmänny, ku ihimetteli meirän touhuja. Tarina ei kerro, kuinka moni oli flunssas reissun jäläkehe vai oltaasko vain entisetään karaistuttu kokemahan tämä Suamen kylymä ilimasto.